www.glikemia.fora.pl
cukrzyca - cichy zabójca
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna
->
Dieta, ruch i odpoczynek
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
----------------
Tablica ogłoszeń
Stowarzyszenia diabetyków
Szkoła, praca, renta, emerytura
Tajemnice ludzkiego ciała
Cukrzyca i powikłania
Dieta, ruch i odpoczynek
Terapie naturalne
Pochwała sukcesu
Specjaliści i oferty zdrowotne
Księga Gości
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
sweetes
Wysłany: Czw 10:13, 08 Lis 2012
Temat postu:
Czy u was też jest tak, że poranny cukier zależy od tego co zjecie na kolację?
O której godzinie zazwyczaj jecie ostatni posiłek przed snem?
Mam problemy z porannym cukrem i zastanawiam się dlaczego…
Gość
Wysłany: Pon 16:01, 14 Lis 2011
Temat postu:
Rewidujcie krewnych na spotkaniach rodzinnych, którzy znoszą tonami czekoladki
strzykawka
Wysłany: Sob 15:22, 22 Sty 2011
Temat postu:
Odpowiednia dieta (produkty o niskim indeksie glikemicznym, złożone węglowodany, zmniejszona ilość tłuszczów nasyconych, więcej rozpuszczalnego błonnika) zmniejsza hiperglikemie poposiłkowe i pozwala zapobiegać powikłaniom.
W cukrzycy typu 1 ograniczenia dietetyczne nie są tak istotne. Poza koniecznością dopasowania dawek insuliny do spożywanych pokarmów (lub odwrotnie) zaleca się unikanie produktów o bardzo wysokim indeksie glikemicznym i produktów mogących przyspieszać rozwój powikłań (jak miażdżyca).
Słodziutka
Wysłany: Śro 17:24, 19 Sty 2011
Temat postu:
Na wyliczanie takich złożonych pokarmow istnieją 2 sposoby. Możesz skorzystać z gotowych tabel i programów.Np wg programu Diabetics 250 g krupniku na kaszy gryczanej to 2 WW i 0,5 WBT. Oczywiście to jest tylko taki hipotetyczny krupnik- uśredniony.
Możesz też bawić się, co jest oczywiście bardziej pracochłonne, ale zarazem bardziej efektywne, w obliczanie zawartości Twojego krupniku w trakcie gotowania. Np. dodajesz 4 ziemniaki po 50 g czyli 4 WW, 2 marchewki- załóżmy 200 g -1,5 WW, kaszę powiedzmy 100 g (przed ugotowaniem) około 7 WW, mięso np: kurczak- nóżki 300 g -około 6 WBT, ewnetualnie śmietana 100 g - 6 WBT, 1 WW.
Czyli cały krupnik będzie miał 13,5 WW oraz 12 WBT. Ale jeżeli mięso stosujesz tylko na wywar to myślę, że zamiast 6 WW trzeba liczyć około 2 WBT. Cały krupnik ma wtedy 13,5 WW a 8 WBT. Dzielisz to na porcje na 6 porcji czyli 1 porcja to około 2,2-2,3 WW oraz 1,3 WBT Z zupą jest trudno bo część masy to woda- którą można wygotować ale praktyka czyni mistrza.
beata
Wysłany: Śro 17:16, 19 Sty 2011
Temat postu:
WITAM mam własnie taki mały problem z wyliczaniem WBT CZY KTOS MÓGŁBY MI TROSZKE POMÓC BYŁAM NA PIERWSZYM SZKOLENIU Z POMPY I WYLICZANIU ALE JESZCZE NIE ZABARDZO MOGE TO POJAC PROSZE O POMOC , A MAM KILKA ZADAN DO ROZWIAZANIA )))_((((NP. KRUPNIK 1PORCJA-TALEZ /LYŻKA WAZOWA WYLICZYC CO JEST STOSOWNE DO SPORZADZENIA PRODUKTUNP. KASZA, W g, marchew w g, czy ziemniaki w g, obliczyc całośc i podzielic na porcje
słodziutka
Wysłany: Śro 17:14, 19 Sty 2011
Temat postu: Dieta w cukrzycy-obliczanie zawartości jedzenia
Liczenie zawartości węglowodanów, białek i tłuszczów w
pokarmach stwarza dużo problemów. Czy więcej wymienników ma banan czy bułka?
Piszcie jak sobie z tym radzicie w codziennym życiu?
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin