www.glikemia.fora.pl
cukrzyca - cichy zabójca
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna
->
Dieta, ruch i odpoczynek
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
----------------
Tablica ogłoszeń
Stowarzyszenia diabetyków
Szkoła, praca, renta, emerytura
Tajemnice ludzkiego ciała
Cukrzyca i powikłania
Dieta, ruch i odpoczynek
Terapie naturalne
Pochwała sukcesu
Specjaliści i oferty zdrowotne
Księga Gości
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Gość
Wysłany: Pią 22:32, 10 Maj 2013
Temat postu:
Kryska i Jewcia - Pijaczki z PSD w Koszalinie
Agnieszka
Wysłany: Wto 20:33, 22 Sty 2013
Temat postu:
Ratunek w błonniku
W walce z nagłymi wahaniami poziomu cukru we krwi pomocny jest błonnik pokarmowy. Zawierające go produkty spożywcze są zazwyczaj mniej przetworzone, bogatsze w wartości odżywcze i charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Błonnik pokarmowy spowalnia bowiem rozkład węglowodanów i zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas. Również obecność w posiłku białka i niewielkiej ilości tłuszczu (najlepiej oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego) powoduje spowolnienie trawienia, przyswojenia węglowodanów i obniża indeks glikemiczny całego posiłku. Na wzrost indeksu glikemicznego produktu wpływa wszelkiego rodzaju obróbka termiczna, czyli gotowanie, smażenie czy pieczenie. Dzieje się tak, gdyż podczas podgrzewania pokarmu następują w nim zmiany struktury cukrów, które przechodzą w formy znacznie łatwiej przyswajane przez organizm. Specjaliści jako przykład podają tu marchewkę, która na surowo jest jak najbardziej wskazana, ponieważ ma niski indeks glikemiczny (równy 30), natomiast po ugotowaniu jej indeks glikemiczny rośnie nawet do 85 (oczywiście możliwe są różnice wynikające z odmiany warzywa). Wniosek? Indeks glikemiczny produktów nieprzetworzonych, niepoddanych obróbce termicznej, jest znacznie niższy niż ich przetworzonych odpowiedników. Zasada ta dotyczy również produktów zbożowych (zaleca się te mniej oczyszczone).
Nie popijaj
W przypadku owoców znaczenie ma również stopień ich dojrzałości. Im owoc jest bardziej dojrzały, tym jego indeks glikemiczny i jednocześnie zawartość cukrów jest wyższy. Popijanie wody lub innych napojów w trakcie posiłku czy tez bezpośrednio po nim także może przyczyniać się do wzrostu indeksu glikemicznego potrawy. Zatem najlepiej nie spożywać dodatkowych płynów podczas jedzenia.
Również stopień rozdrobnienia pokarmu ma wpływ na jego przyswajalność. Produkty, które są bardziej rozdrobnione (posiekane, starte czy po prostu bardziej przeżute), są łatwiej dostępne dla enzymów trawiennych, a co za tym idzie – zawarta w nich glukoza jest szybciej przyswajana.
Węglowodany łatwo przyswajalne, które szybko i łatwo ulegają procesom trawienia, mają wysoki IG, natomiast węglowodany wolno trawione i wolno wchłaniane posiadają niski IG, a poziom glukozy po ich spożyciu podnosi się powoli. Zatem te drugie powinny wieść prym w naszej diecie – także tej karnawałowej.
Tekst: Agnieszka Kowalska
Konsultacja: Magdalena Wojtaś, specjalistka ds. żywienia człowieka w poradni dietetycznej Dietosfera w Warszawie
Gość
Wysłany: Wto 20:31, 22 Sty 2013
Temat postu: Wykwintne ciasta, słodkie napoje i alkohol
Wykwintne ciasta, słodkie napoje i alkohol. Bomby kaloryczne wiodą prym w karnawale. A organizm tego nie lubi.Czytaj więcej
Smakołyki te mają wysoki indeks glikemiczny, który niekorzystnie działa na organizm i powoduje szybsze napady głodu. Indeks glikemiczny (IG) to, mówiąc najprościej, sposób szeregowania żywności zawierającej węglowodany (co najmniej 15 g na typową porcję spożywczą) według siły, z jaką dany składnik podnosi poziom glukozy we krwi. Wartości IG mogą się mieścić w granicach od 0 do 100 (przy czym wartość 100 wykazuje 50 g czystej glukozy). I tak: produkt o IG 50 będzie o połowę wolniej podnosił poziom glukozy we krwi niż 50 g czystej glukozy. Czyli wzrost glikemii (stężenia cukru we krwi) będzie wynosił 50 proc. wzrostu czystej glukozy.
Warto wiedzieć
Produkty o wysokim IG – jak najrzadziej:
ryż biały (87), ziemniaki pieczone (85), chleb biały (70), chipsy (90), słodzone napoje (6
, piwo (110).
Produkty o średnim IG – sporadycznie:
ananas (66), rodzynki (64), młode ziemniaki (57), baton musli (61), lody owocowe, np. sorbety bez dodatku cukru (61), herbatniki kruche (64).
Produkty o niskim IG – nawet codziennie:
grejpfrut (25), jabłko (3
, śliwka (39), sok pomidorowy bez cukru (3
, makaron spaghetti (41), morele suszone (31).
Zródło: sante.pl
Produkty o wyższym indeksie glikemicznym powodują częstsze wahania poziomu glukozy we krwi. Zwykle im poziom glukozy szybciej rośnie po spożyciu produktu, tym równie szybko spada. Za to produkty o niższym indeksie glikemicznym powodują mniejszy, ale za to stopniowy, wzrost poziomu glukozy we krwi.
Na podstawie obserwacji określono IG ponad 700 produktów, które zostały podzielone na trzy grupy: o niskim (<55), średnim (=56–69) i wysokim (ponad 70) IG.
Dzięki doborowi produktów spożywczych z odpowiednich grup można kontrolować apetyt i zmniejszać ryzyko wystąpienia poważnych chorób w przyszłości. Zbyt duże stężenia glukozy we krwi (czyli dieta oparta na produktach o wysokim IG) mogą przyczynić się do wystąpienia cukrzycy typu 2, choroby wieńcowej czy otyłości. Nawet jednorazowe zjedzenie produktu o wysokim IG wywołuje reakcje organizmu polegajacą na chwilowym wzroście energii, po którym szybko następuje jej spadek i senność. Produkty, po których poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, pobudzają trzustkę do produkcji większej ilości insuliny. Dlatego zwykle po zjedzeniu posiłku złożonego z dużej ilości białego ryżu czy makaronu szybko ponownie jesteśmy głodni. Dzieje się tak, bo po szybkim strawieniu tych produktów następuje równie szybki rozkład zawartych w nich węglowodanów i przekształcanie ich w glukozę, która błyskawicznie przenika do krwi i równie szybko jest neutralizowana przez insulinę.
Tymczasem utrzymywanie niskiego i w miarę stałego poziomu glukozy zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej i ułatwia przetwarzanie jej zapasów na energię.
Aby nie dopuścić do tego procesu, należy po prostu ograniczać spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym (m.in. słodkich przekąsek, słodzonych napojów gazowanych czy wysokooczyszczonych produktów zbożowych).
Gość
Wysłany: Nie 22:17, 19 Sie 2012
Temat postu:
Dzień Kobiet, Imieniny Danuty, Tłusty Czwartek, jubileusze, tp. Każda okazja jest dobra, żeby wypić " kapkę alkoholu" w towarzystwie pacjentów chorych na cukrzycę w Polskim Stowarzyszeniu Diabetyków w Koszalinie.
http://www.klaun.fora.pl/forum-testowe,1/kapka-alkoholu-dla-cukrzyka,20.html#158
(flozy.rosesabba@yahoo.co
Wysłany: Pią 9:08, 04 Maj 2012
Temat postu:
Alkohol bardzo szybko przemieszcza się we krwi i nie jest rozkładany w żołądku. W ciągu pięciu minut po wypiciu drinka we krwi jest wystarczająca ilość alkoholu, aby można ją było wykryć. Najwyższy poziom stężenia w krwioobiegu alkohol osiąga po 0,5 do 1,5 godziny po wypiciu drinka.
Praca Twojej wątroby to głównie rozkładanie alkoholu, kiedy ten już się znajdzie w organizmie. Lecz to wymaga czasu. Jeżeli ważysz niecałe 70 kg (obliczenie dla 150 funtów, czyli około 67,5 kg - przyp. red.), strawienie piwa lub drinka zajmie około dwie godziny.
Jeśli pijesz alkohol w szybszym tempie niż Twoja wątroba może go rozłożyć, nadmiar alkoholu przemieszcza się przez krwioobieg do innych części ciała. Najłatwiejszym celem są komórki mózgowe. Kiedy ktoś mówi, że od alkoholu szumi mu w głowie, to właśnie odzwierciedla jak się czuje.
Celina
Wysłany: Sob 15:31, 22 Sty 2011
Temat postu:
Zaleca się aby przed planowanym spożyciem alkoholu wcześniej spożyć jakiś posiłek zawierający węglowodany długo rozkładające się, aby uchronić się przed szczególnie niebezpiecznym w takich okolicznościach niedocukrzeniem.
Hipoglikemia występuje najczęściej 2 do nawet 5–6 godzin po spożyciu alkoholu na czczo.
Celina
Wysłany: Sob 15:30, 22 Sty 2011
Temat postu: alkohol w cukrzycy
U chorego na cukrzycę insulinozależną spożywanie alkoholu wzmaga działanie insuliny, co może prowadzić do ostrej hipoglikemii. Jest ona wtedy szczególnie niebezpieczna, ponieważ wątroba zajęta neutralizacją alkoholu słabiej odpowiada na glukagon.
W takim przypadku pomoc polega na dożylnym podaniu glukozy, co wymaga natychmiastowej hospitalizacji lub wezwania pogotowia ratunkowego. Alkohol absorbuje insulinę, blokując jej działanie, ale w przeciwieństwie do niej jest rozkładany. Uwolniona wtedy w dużych ilościach insulina, może spowodować silną hipoglikemię.
Dlatego zaleca się, by chory zaprzestał lub znacznie ograniczył spożycie alkoholu, dzięki czemu będzie mógł liczyć na fachową pomoc w przypadku wystąpienia hipoglikemii i ułatwi interpretację jej objawów otoczeniu. Ponadto obowiązuje bezwzględna zasada, że
chory na cukrzycę nie powinien spożywać alkoholu w jakiejkolwiek postaci na czczo.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin