www.glikemia.fora.pl
cukrzyca - cichy zabójca
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna
->
Dieta, ruch i odpoczynek
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
----------------
Tablica ogłoszeń
Stowarzyszenia diabetyków
Szkoła, praca, renta, emerytura
Tajemnice ludzkiego ciała
Cukrzyca i powikłania
Dieta, ruch i odpoczynek
Terapie naturalne
Pochwała sukcesu
Specjaliści i oferty zdrowotne
Księga Gości
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Gość
Wysłany: Nie 17:35, 14 Sie 2011
Temat postu:
wybranie takiego sposobu żywienia, który pozwoli zachować siły, zdrowie, urodę i jednocześnie spowoduje prawidłowe i systematyczne gubienie kilogramów, wielu osobom sprawia wielkie trudności.
front
Wysłany: Śro 9:33, 23 Lut 2011
Temat postu:
Nadmiar białek może okazać się szkodliwy
Spożywanie białek w ilościach przekraczających dzienne zapotrzebowanie nie wpływa, ani na szybszą rozbudowę masy mięśniowej, ani na poprawę kondycji. Nadmiar białek jest w organizmie rozkładany do aminokwasów, mniejszych cząsteczek, z których są zbudowane. Te z kolei przekształcane są do cukru (glukozy), który może zostać wykorzystany jako źródło energii. Jeśli w danej chwili nie potrzebujemy dodatkowych porcji energii, nadmiar glukozy jest gromadzony w formie glikogenu.
Ta część glukozy, która nie może zostać przetworzona na glikogen, i nie jest potrzeba do produkcji energii na bieżąco, przekształca się w tłuszcze. Zwiększone spożycie białek, może zatem tak jak w przypadku węglowodanów czy tłuszczów, prowadzić do wzrostu masy ciała. Przemiana białek w tłuszcze zachodzi co prawda zdecydowanie trudniej niż w przypadku nadmiaru pozostałych składników odżywczych, ale również jest możliwa, o czym należy pamiętać.
Dieta wysokobiałkowa to dodatkowe obciążenie dla wątroby i nerek oraz zwiększone ryzyko utraty wapnia z organizmu.
white
Wysłany: Śro 9:32, 23 Lut 2011
Temat postu: Białko w naszej diecie
Białko to nieodłączny składnik racjonalnej diety. Jest w organizmie wykorzystywane przede wszystkim w celu budowy i regeneracji tkanek.
Jego obecność związana jest z prawidłową pracą układu odpornościowego, przenoszeniem części witamin i minerałów, syntezą większości enzymów i hormonów, a co za tym idzie regulacją licznych przemian w organizmie.
Wiadomo, że najwyższe potrzeby białkowe występują w niemowląt, kiedy organizm rozwija się ze znaczną szybkością. Następnie w okresie dzieciństwa zmniejszają się o około połowę i stabilizują u osób dorosłych na poziomie ok. 0,8 do 1 g/ kg masy ciała.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin