Autor |
Wiadomość |
3700 |
Wysłany: Pią 10:16, 05 Sie 2011 Temat postu: |
|
Naukowcy przebadali 3700 osób w ciągu 20 lat. Analizowali poziomy kwasów tłuszczowych, poziomy glikemii i insuliny. Doszli do wniosku, iż wyższe poziomy kwasów palmitynowych odmiany trans korelują z wyższymi poziomami ochronnej frakcji cholesterolu i niższymi poziomami insuliny. U osób o najwyższych poziomach kwasów palmitynowych postaci trans ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 zmniejszyło się nawet o 60 % - do takich wniosków doszli naukowcy prowadzący powyższe badanie.
Inne badania przekonują, iż korzyści dla zdrowia wynikające ze spożywania mleka przewyższają wszelkie możliwe zagrożenia wynikające ze spożycia mleka i jego przetworów, aczkolwiek temat ten wciąż budzi cały szereg kontrowersji i niewątpliwie wymaga dalszych badań oraz przekonujących wyników. |
|
 |
Gość |
Wysłany: Pią 10:16, 05 Sie 2011 Temat postu: |
|
Systematyczne picie mleka może zredukować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 nawet o 60% - tak wynika z badań amerykańskich naukowców. Doktor Dariusz Mozaffarian przekonuje w “The Annals of Internal Medicine”, że po raz pierwszy wykazano w badaniach klinicznych występowanie związku pomiędzy obecnym w produktach mlecznych kwasem palmitynowym trans, a ryzykiem zachorowania na cukrzycę.
Kierujący badaniami profesor Gokhan Hotamisligil wskazuje, iż kwas palmitynowy odmiany trans wykazuje silny efekt ochronny, silniejszy w przypadku zachorowania na cukrzycę niż inne substancje ale dodaje, iż niezbędne są dalsze badania, aby udowodnić mechanizm działania kwasu palmitynowego odmiany trans. |
|
 |
Gość |
Wysłany: Pią 10:15, 05 Sie 2011 Temat postu: Pij mleko – uchroni Cię ono przed cukrzycą typu 2 |
|
Pij mleko – uchroni Cię ono przed cukrzycą typu 2 |
|
 |