Autor Wiadomość
Onet
PostWysłany: Śro 14:10, 23 Maj 2012    Temat postu: Picie kawy zmniejsza ryzyko śmierci

Amerykańscy naukowcy z National Cancer Institute odkryli, że starsi ludzie pijący kawę są mniej narażeni na śmierć. Wyniki ich badania opublikowano w czasopiśmie "New England Journal of Medicine".


Zaobserwowano związek między ilością wypitej kawy, a prawdopodobieństwem zgonu w wyniku chorób serca, chorób oddechowych, udaru, zranień, wypadków i infekcji. Im więcej człowiek miał w zwyczaju wypijać kawy, tym mniejsze ryzyko śmierci.
Na przykład u osób pozwalających sobie na trzy filiżanki kawy dziennie zagrożenie śmiercią malało o 10 proc. w porównaniu z osobami, które w ogóle nie piły "małej czarnej".

- Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów w Ameryce, ale związek między konsumpcją kawy a ryzykiem śmierci pozostawał niejasny. My odkryliśmy, że konsumpcja kawy wiąże się z mniejszym ryzykiem śmierci w ogóle oraz śmierci, wynikającej z różnych przyczyn - mówi Neal Freedman, współautor badania.

Jedynie w przypadku raka znaleziono negatywną korelację o bardzo słabym nasileniu u mężczyzn, sugerującą, że picie kawy nieznacznie zwiększa u nich możliwość zachorowania na nowotwór.
Naukowcy nie wiedzą, który składnik kawy wywiera tak intensywny wpływ na życie człowieka. Są też ostrożni w mówieniu o tym, że kawa przedłuża życie, bo tego nie wiadomo.

- Mechanizm, dzięki któremu kawa chroni przed ryzykiem śmierci jest niejasny, ponieważ kawa zawiera ponad 1000 związków, które mogłyby potencjalnie wpływać na zdrowie. Najlepiej zbadanym składnikiem jest kofeina, ale wyniki naszych badań były podobne w przypadku osób, które deklarowały spożywanie kawy kofeinowej i bezkofeinowej - dodaje Freedman.
(flozy.rosesabba@yahoo.co
PostWysłany: Pią 9:15, 04 Maj 2012    Temat postu:

Jak sie masz?
Prosze sie
Wróc do mnie
Mam kilka
wazny
dyskusja
z toba

Flozy.

How are you?
Please get
back to me
i have some
important
discussion
with you
my email,
Floozy.
insulinka
PostWysłany: Pon 14:27, 03 Paź 2011    Temat postu:

niebezpiecznym powikłaniem spowodowanym cukrzycą jest tzw. zespół stopy cukrzycowej, który prowadzi do amputacji części nogi. To dziś najczęstsza przyczyna utraty kończyny. Powodem połowy przypadków amputacji kończyn dolnych jest w Polsce właśnie cukrzyca. – Choroba wywołuje zmiany w naczyniach krwionośnych, zarówno w tych najmniejszych, jak i dużych. To doprowadza do zaburzeń ukrwienia narządów. Konsekwencją tego jest zespół stopy cukrzycowej, który powoduje trudności w poruszaniu się i przewlekły ból. Przyczyną jest przewlekłe niedotlenienie w obrębie stóp zarówno skóry, tkanek miękkich, mięśni, nerwów, jak i kości stopy
insulinka
PostWysłany: Śro 6:15, 14 Wrz 2011    Temat postu: Spożycie kawy zwiększa skuteczność terapii peginterferonem

www.egastroenterologia.pl

Spożycie kawy zwiększa skuteczność terapii peginterferonem i rybawiryną u chorych z przewlekłym wirusowym zapaleniem wątroby typu C

Spożycie kawy, jak pokazuje coraz więcej wiarygodnych badań, hamuje progresję szeregu chorób wątroby oraz zmniejsza ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego. Pojawia się więc pytanie o wpływ spożycia kawy na skuteczność terapii poszczególnych chorób wątroby.


Na łamach jednego z ostatnich wydań Gastroenterology zaprezentowano wyniki badania oceniającego wpływ picia kawy na skuteczność leczenia przewlekłego wirusowego zapalenia wątroby typu C.

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group