Autor Wiadomość
Gość
PostWysłany: Pią 13:18, 06 Sty 2012    Temat postu:

Drożej o 14%

Jaki wpływ na cenę paczki chipsów miałaby proponowana przez posła PO podwyżka stawki VAT? Przyjmijmy, ze kosztuje ona dziś 3,8 zł, w tym 28 groszy stanowi VAT. Gdyby VAT wynosił 23%, za tę samą paczkę chipsów trzeba byłoby zapłacić 4,33 zł, zdrożałaby więc o 53 grosze, czyli o 14%, wynika z obliczeń Tax Care.

Czy taki dodatkowy koszt spowoduje, że będziemy zdrowsi?

Skala podwyżki, czyli w przypadku naszej paczki chipsów 14%, jest znacząca, choć sama kwota 53 gorszy może być za mała do tego, żeby zniechęcić do zakupu niezdrowej przekąski. W paczce papierosów trzy czwarte ceny to podatki (VAT i akcyza), a nie odstrasza to palaczy.
W podwyżce VAT na niezdrowe produkty można doszukiwać się pewnej sprawiedliwości społecznej – nie dbasz o zdrowie, a zatem państwo więcej wydaje na Twoje zdrowie, w związku z tym Ty więcej oddajesz państwu. Alternatywą może być obniżka VAT na produkty, których spożywanie jest korzystne dla zdrowia. Ale na to resort finansów z pewnością się nie zgodzi.
Gość
PostWysłany: Pon 18:49, 14 Lis 2011    Temat postu:

wystarczy kupić sobie w aptece czosnek i zażywać go codziennie (np. z firmy Doppel Herz). Zastepuje to nawet 4 dawki insuliny na dzień. Tylko niestety lekarze tego nie powiedza, bo muszą napełniać kasę koncernom farmaceutycznym.
Gość
PostWysłany: Czw 18:50, 03 Lis 2011    Temat postu: Zielone warzywa wspomagają odporność

Im częściej na naszych talerzach goszczą brokuły, brukselka, kapusta i sałata, tym większą możemy mieć nadzieję na uniknięcie problemów ze strony układu odpornościowego - sugerują badania, o których informuje internetowe wydanie pisma "Cell".

Zielone warzywa zapewniają prawidłową pracę limfocytów intraepitelialnych w jelicie cienkim i skórze. Limfocyty intraepitelialne to komórki odpornościowe znajdujące się pod warstwą komórek epitelialnych (nabłonkowych). Odgrywają one ważną rolę w pierwszej linii obrony organizmu i w procesie gojenia się ran.

Naukowcy z Instytutu Babraham w Cambridge, którzy karmili zdrowe myszy pożywieniem ubogim w zielone warzywa, po 2-3 tygodniach zaobserwowali, że poziom komórek intraepitelialnych u gryzoni zmniejszył się aż o 70-80 proc.

Jak zauważa prowadzący badania immunolog Marc Veldhoen, wyniki testu sugerujące tak silny związek z dietą były zaskakujące. Okazało się jednocześnie, że liczba limfocytów intraepitelialnych zależy od poziomu białka zlokalizowanego na powierzchni komórek, zwanego receptorem węglowodorów arylowych (AhR), na który wpływ może mieć spożycie składników obecnych głównie w warzywach kapustowatych. Brak tego receptora prowadził u myszy do utraty kontroli nad mikrobami żyjącymi na powierzchni błony śluzowej jelita.

Wcześniejsze badania wykazały, że podczas trawienia warzyw kapustowatych może wydzielać się związek, który prowadzi do aktywacji receptorów węglowodorów arylowych. Myszy, które nie otrzymywały tego rodzaju pokarmu, doświadczały znacznego zmniejszenia aktywności receptorów AhR i traciły komórki intraepitelialne. To z kolei prowadziło do obniżenia poziomu białek antybakteryjnych, zwiększało podatność na uszkodzenia oraz upośledzało zdolności regeneracyjne.

Veldhoen zwraca uwagę, że niektóre z procesów zaobserwowanych u myszy są zbieżne z tymi, które mają miejsce u pacjentów cierpiących na nieswoiste zapalenie jelit. W przypadku ludzi w grę wchodzi jednak wiele dodatkowych czynników, które należałoby wziąć pod uwagę.

Niemniej jednak - podkreśla badacz - warto spożywać zielone warzywa, gdyż zawarte w nich składniki odżywcze stanowią integralną część zdrowej diety.(PAP)

Skomentuj artykuł: Zielone warzywa wspomagają odporność

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group