Autor |
Wiadomość |
Gość |
Wysłany: Nie 17:35, 14 Sie 2011 Temat postu: |
|
wybranie takiego sposobu żywienia, który pozwoli zachować siły, zdrowie, urodę i jednocześnie spowoduje prawidłowe i systematyczne gubienie kilogramów, wielu osobom sprawia wielkie trudności. |
|
|
front |
Wysłany: Śro 9:33, 23 Lut 2011 Temat postu: |
|
Nadmiar białek może okazać się szkodliwy
Spożywanie białek w ilościach przekraczających dzienne zapotrzebowanie nie wpływa, ani na szybszą rozbudowę masy mięśniowej, ani na poprawę kondycji. Nadmiar białek jest w organizmie rozkładany do aminokwasów, mniejszych cząsteczek, z których są zbudowane. Te z kolei przekształcane są do cukru (glukozy), który może zostać wykorzystany jako źródło energii. Jeśli w danej chwili nie potrzebujemy dodatkowych porcji energii, nadmiar glukozy jest gromadzony w formie glikogenu.
Ta część glukozy, która nie może zostać przetworzona na glikogen, i nie jest potrzeba do produkcji energii na bieżąco, przekształca się w tłuszcze. Zwiększone spożycie białek, może zatem tak jak w przypadku węglowodanów czy tłuszczów, prowadzić do wzrostu masy ciała. Przemiana białek w tłuszcze zachodzi co prawda zdecydowanie trudniej niż w przypadku nadmiaru pozostałych składników odżywczych, ale również jest możliwa, o czym należy pamiętać.
Dieta wysokobiałkowa to dodatkowe obciążenie dla wątroby i nerek oraz zwiększone ryzyko utraty wapnia z organizmu. |
|
|
white |
Wysłany: Śro 9:32, 23 Lut 2011 Temat postu: Białko w naszej diecie |
|
Białko to nieodłączny składnik racjonalnej diety. Jest w organizmie wykorzystywane przede wszystkim w celu budowy i regeneracji tkanek.
Jego obecność związana jest z prawidłową pracą układu odpornościowego, przenoszeniem części witamin i minerałów, syntezą większości enzymów i hormonów, a co za tym idzie regulacją licznych przemian w organizmie.
Wiadomo, że najwyższe potrzeby białkowe występują w niemowląt, kiedy organizm rozwija się ze znaczną szybkością. Następnie w okresie dzieciństwa zmniejszają się o około połowę i stabilizują u osób dorosłych na poziomie ok. 0,8 do 1 g/ kg masy ciała.
|
|
|