Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna www.glikemia.fora.pl
cukrzyca - cichy zabójca
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Co jeść, by polepszyć pracę mózgu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna -> Tajemnice ludzkiego ciała
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Wto 21:42, 28 Cze 2011    Temat postu: Co jeść, by polepszyć pracę mózgu

Czas egzaminów to ciężki okres. Studenci i uczniowie zarywają noce, co niestety odbija się na pracy mózgu. Wspomagają się napojami energetyzującymi, batonikami lub innymi substancjami. Najczęściej i tak kończy się to nerwami i stresem. Warto jednak wiedzieć, że stosując odpowiednią dietę można usprawnić pracę i kondycję mózgu i to bez uszczerbku dla naszego zdrowia.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
burk
Gość






PostWysłany: Wto 21:43, 28 Cze 2011    Temat postu:

Dieta człowieka, który zmusza swój mózg do wysiłku musi być urozmaicona. Głównym źródłem energii powinny być produkty pełnoziarniste (chleb razowy, brązowy ryż) obfitujące w węglowodany złożone. Organizm trawi je przez pewien czas, powoli uwalniając do krwi glukozę, główne pożywienie mózgu. Dzięki temu szare komórki mogą ją na bieżąco dobrze spożytkować. Aby poziom glukozy był stały, produkty te trzeba jeść kilka razy dziennie w małych porcjach. 

Trzeba bardzo uważać na kawę, uważaną przez wiele osób za znakomitą  i, przede wszystkim,  błyskawicznie działającą substancję poprawiającą pracę mózgu,  co nie do końca jest prawdą. Kawa rzeczywiście pobudza ośrodkowy układ nerwowy, poprawia myślenie oraz pomaga przezwyciężyć zmęczenie, ułatwia koncentrację. Jednak wszelkie produkty zawierające kofeinę przy przedawkowaniu są niebezpieczne. Herbata, kakao, cola i napoje energetyzujące są zastrzykiem energii, ale też szybko przestają działać. Jednocześnie wypłukują z organizmu wapń i magnez – składniki potrzebne dla umysłu. Pite w nadmiarze osłabiają koncentrację i zaburzają sen. Lepiej zastąpić te napoje wodą mineralną i naturalnymi sokami. 

Naukowcy z Uniwersytetu w Strasbourgu odkryli nawet  skład i proporcje soku wieloowocowego, który najskuteczniej oddziałuje z komórkami układu krwionośnego. Trzeba szukać takich, które zawierają przynajmniej 63 procent soku z winogron, odrobiny soku z jabłek, jagód, truskawek, borówki brusznicy, aceroli i aronii.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
murko
Gość






PostWysłany: Wto 21:43, 28 Cze 2011    Temat postu:

Co z czekoladą? Kostka gorzkiej czekolady na pewno pomoże, bo znajduje się w niej dobroczynny magnez.  Ważne jednak, by nie przesadzić z ilością. Chociaż brytyjscy naukowcy odkryli, że po spożyciu dużych ilości czekolady dokonywanie obliczeń matematycznych w myśli staje się łatwiejsze, a zmęczenie i wyczerpanie psychicznie zmniejsza się. W czekoladzie czy kakao znajduje się dużo flawanoli, które wspomagają pracę mózgu. Mechanizm ich działania polega na zwiększeniu dopływu krwi do mózgu.

Warzywa i owoce należy jeść co najmniej kilka razy dziennie. Dostarczają one witamin i składników mineralnych, które wspomagają proces zapamiętywania oraz są źródłem ważnych antyoksydantów, które chronią komórki mózgu. Bardzo cenne są owoce jagodowe: porzeczki, truskawki, żurawiny, maliny. Pomidory, grejpfruty, ziemniaki, awokado maja dużo potasu, który umożliwia przekazywanie impulsów nerwowych, poprawiając koncentracje i zwiększając zdolność myślenia. 

Sprawność myślenia poprawiają także kwasy omega-3, które są zawarte np. w tłustych rybach morskich. Kwasy te poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przepływ bodźców nerwowych między szarą i białą substancją. Od nich zależy sprawność myślenia i zapamiętywania. Ryby morskie dostarczają też fosforu – niezbędnego do uaktywnienia się niektórych witamin z grupy B, wzmacniających układ nerwowy.  Należy jednak zdać sobie sprawę, że ryby wędzone, z potężną ilością sodu nie są najlepszym wyborem.  Najwięcej dobroczynnych kwasów zawierają łososie, sardynki, śledzie i makrele.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
AD/much
Gość






PostWysłany: Wto 21:44, 28 Cze 2011    Temat postu:

W diecie wyczerpanego nauką studenta niezbędne są także białka. Najlepsze jest białko roślinne zawarte w warzywach strączkowych: fasoli, grochu, soi, soczewicy oraz ciecierzycy. Rośliny strączkowe dostarczają także sporo cennego błonnika, który sprawia, że składniki energetyczne diety są lepiej wykorzystywane przez organizm. 

Do szybkiego przewodzenia impulsów w mózgu niezbędna jest lecytyna. Jest ona także ważnym składnikiem tkanki nerwowej, poprawia przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, wspomaga zapamiętywanie i odtwarzanie faktów. Gdzie ją znaleźć? W kiełkach pszenicy, kapuście oraz kalafiorze, ale przede wszystkim w jajkach i olejach roślinnych.

Napięcie i zdenerwowanie zmniejszają zielone warzywa i cytrusy. Zawarty w nich kwas foliowy chroni przed stanem przeddepresyjnym.

AD/mmch
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Sonia
Gość






PostWysłany: Pią 8:42, 16 Wrz 2011    Temat postu:

Śmiertelność z powodu chorób naczyniowo-sercowych jest duża również z powodu niedostatecznej opieki nad pacjentami, którzy zawał lub udar przeżyli. Sukcesem polskiej kardiologii inwazyjnej jest bardzo niska śmiertelność około zawałowa. Coraz więcej pacjentów z zawałem udaje się uratować. Polska zajmuje pod tym względem trzecie miejsce w Europie. Sukces ten jest jednak zaprzepaszczony przez brak właściwej opieki po zawałach. – W Polsce nie ma właściwie zawodu dietetyka, bo NFZ takich porad nie finansuje – mówi prof. Naruszewicz. Brakuje wskazań, jak często pacjent po zawale powinien robić badania kontrolne poziomu cholesterolu. Nie ma też poradni dla takich chorych. Skutki są takie, że efektywność leczenia chorych po zawałach wynosi zaledwie 20-25 %.

Jeśli więc nie poprawimy opieki nad chorymi po zawałach i udarach, nigdy nie dogonimy Europy pod względem długości życia.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aspro
Gość






PostWysłany: Pon 18:03, 16 Lip 2012    Temat postu:

o to chodzi, zeby nas ubywalo i to szybko, ciesze sie, ze coraz wiecej ludzi kojarzy fakty, bo to sa juz trafne spostrzezenia prowadzace do wyciagania logicznych wnioskow, to juz jest iskierka nadziei, ze ten narod zaczyna myslec. Gratuluje.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna -> Tajemnice ludzkiego ciała Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin