Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna www.glikemia.fora.pl
cukrzyca - cichy zabójca
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Amatorzy popularnych napojów częściej mają astmę i POChP

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna -> Dieta, ruch i odpoczynek
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
PAP
Gość






PostWysłany: Pią 22:03, 10 Lut 2012    Temat postu: Amatorzy popularnych napojów częściej mają astmę i POChP

Picie dużych ilości słodkich napojów bezalkoholowych ma związek z występowaniem przewlekłych chorób oddechowych, tj. astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) - wynika z badań, które publikuje pismo "Respirology".


- Nasze badania uwypuklają rolę zdrowego odżywiania się i picia w prewencji chorób przewlekłych, takich jak astma i POChP – komentuje główny autor pracy dr Zumin Shi z Uniwersytetu w Adelajdzie (Australia).
Jego zespół przeanalizował dane zebrane w wywiadach telefonicznych wśród blisko 17 tys. osób w wieku 16 lat i więcej. Dotyczyły one diagnozy astmy lub POChP oraz spożywania słodkich napojów bezalkoholowych, jak cola, aromatyzowane wody mineralne, różnego rodzaju lemoniady, a także napoje izotoniczne dla sportowców.


Analiza statystyczna – w której uwzględniono inne elementy stylu życia oraz czynniki demograficzne - wykazała, że osoby spożywające ponad 0,5 litra takich napojów dziennie o 26 proc. częściej cierpiały na astmę i o 79 proc. częściej miały POChP, w porównaniu z tymi, którzy nie pili ich wcale.
Naukowcy odnotowali, że związek ten był wprost proporcjonalny do dawki - im większą ilość słodzonych napojów spożywała dana osoba, tym większe było prawdopodobieństwo występowania u niej któregoś z dwóch schorzeń.


Ogółem, 11,4 proc. badanych przyznało się do spożywania każdego dnia ponad pół litra słodkich napojów bez alkoholu, natomiast w grupie chorych na astmę odsetek ten wyniósł 13,3 proc., a w grupie z POChP – 15,6 proc.
W analizie uwzględniono m.in. elementy stylu życia, występowanie nadwagi i otyłości oraz spożywanie warzyw i owoców. Palenie papierosów dodatkowo nasilało związek między piciem słodkich napojów bez alkoholu a występowaniem przewlekłej choroby oddechowej, zwłaszcza POChP.
Naukowcy zastrzegają, że ich wyniki nie dostarczają dowodów na istnienie przyczynowo-skutkowej zależności między spożyciem dużych ilości słodkich napojów bez alkoholu a ryzykiem astmy i POChP.


Na razie nie jest też jasne, jaki mechanizm mógłby odpowiadać za występowanie takiej zależności. Badacze wysuwają jednak kilka hipotez.
Zarówno astma, jak i POChP są związane ze stanami zapalnymi w dolnych drogach oddechowych. Wiadomo jednocześnie, że różne składniki diety mogą przyczyniać się do tzw. stresu oksydacyjnego (związanego z nadmiarem wolnych rodników) i rozwojem zapalenia.

Napoje bezalkoholowe często zawierają duże ilości cukrów prostych, a – jak wykazały wcześniejsze badania na zwierzętach – związki te mogą zwiększać predyspozycje do stanów zapalnych w układzie oddechowym. Potwierdzeniem tego są obserwacje, że dzieci, których dieta zawiera dużo cukrów prostych częściej cierpią mają objawy astmy.


Wiadomo też, że ten cukier sprzyja nadwadze i otyłości, które wcześniej powiązano z ryzykiem astmy i POChP. Jednak, gdy badacze uwzględnili otyłość w analizie wyniki były takie same. Poza tym, choć większość napojów bezalkoholowych w Australii jest słodzona cukrem, to naukowcy nie mieli danych na temat odsetka napojów dietetycznych spożywanych przez badane osoby.


Autorzy pracy przypominają ponadto, że w przeszłości pojawiały się doniesienia na temat związku między ftalanami, które mogą uwalniać się z plastikowych butelek a występowaniem astmy. Nie można również wykluczyć, że pewną rolę odgrywają tu konserwanty obecne w napojach – jak związki azotu czy siarki, które mogą wywoływać reakcje alergiczne.
Mimo wszystko, uwzględniając fakt, że spożycie słodkich napojów bezalkoholowych powiązano już wcześniej z występowaniem różnych chorób przewlekłych, autorzy pracy oceniają, że promocja zdrowej diety, pozbawionej nadmiaru tych napojów może być jedną z metod zapobiegania astmie i POChP.


POChP rozwija się średnio przez 20-30 lat i zaczyna dawać o sobie znać najczęściej u osób w starszym, ale też średnim wieku. Głównym czynnikiem jej ryzyka jest palenie tytoniu. Choroba charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym, który toczy się w układzie oddechowym pod wpływem substancji drażniących oraz niecałkowicie odwracalną obturacją (czyli zwężeniem) oskrzeli. Pierwszym jej objawem często jest zadyszka przy wchodzeniu po schodach, ale później pacjentom zaczyna brakować tchu nawet podczas zwykłych czynności. W ostatniej fazie choroby trzeba stosować przewlekłą tlenoterapię. POChP – zwłaszcza nieleczona lub leczona źle – może prowadzić do inwalidztwa oddechowego.
Astma jest przewlekłą chorobą dolnych dróg oddechowych - oskrzeli i płuc, która rozwija się na podłożu zapalnym, przeważnie w dzieciństwie.

Chronicznemu procesowi zapalnemu w oskrzelach towarzyszy ich
nadwrażliwość na różne czynniki, jak np. alergeny, zimne powietrze, wirusy, wysiłek fizyczny. Pod ich wpływem oskrzela ulegają obkurczeniu, co wywołuje objawy typowe dla astmy - duszność, świszczący oddech, kaszel.
Szacuje się, że objawy astmy ma w Polsce ok. 4 mln osób, a na POChP cierpi ok. 2-2,5 mln.

Te wszystkie sztuczne napoje,ta zywność zatruta,te mięsne kielbasy bez mięsa to wynik pogoni za zyskiem za wszelka cenę.Za cenę ludzkiego zycia.Ludzie zorientowali się juz trochę w tym kapitalistycznym cyrku i probują sie przed tym bronić.Producenci tych doskonałych napojów słodzonych cukrem bez cukru próbują oszukiwać pisząc na etykietach ,ze sok jest naturalny itp.

Te białe kiełbasy zmielone ze skórek ,odpadow sadła i przeterminowanego, niesprzedanego mięsa na tackach supermarketow to jest ta zdrowa zywność,którą serwują nam do spozycia.To przyczyna chorób i szybkiego umierania.Gdzie są nasze zdrowe polskie kiełbasy,Szynki w supeermarketach niezaleznie jak się nazywaja tak samo smakują.Jak mozna z 1 kg mięsa wyprodukować 3 kg szynki.

Mozna bo wstrzykuje się w nia chemikalia,bo wedzi się ją w płynach zamiast na ogniu i w dymie tak jak nasi dziadkowie.Ludzie obudźmy się ten krwiożerczy kapitalizm dazy do zniszczenia ludzkości.Sami kapitaliści ,ktorzy produkują to świństwo nie jedzą tego.Ich stać aby odzywiać się ekologicznie.Nam tez radzą , tylko wczesniej każą pracować za marne grosze,aby nie było nas stać na co innego.I tu kółko się zamyka.Jedzenie nowalijek,trawy czy innych zatrutych roślin i warzyw tez nie jest wyjściem.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pią 22:05, 10 Lut 2012    Temat postu: Aspartam. Rakotwórcza słodycz!

Amatorom słodkich napojów, których słodycz zawdzięczają one aspartamowi, bezwzględnie polecam zainteresować się jego silnie rakotwórczym i neurotoksycznym działaniem!
Aspartam.
Rakotwórcza słodycz!
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pią 22:06, 10 Lut 2012    Temat postu:

Szczególnie skandaliczny jest sposób wprowadzenia tej trucizny do obrotu spożywczego oraz ignorowanie mnożących się dowodów jego bardzo szkodliwego działania.

Pamiętaj o tym, zanim kupisz taki napój sobie, a jeszcze mocniej się zastanów, zanim podasz to swojemu dziecku.

Aspartam jest również dodawany do innych produktów spożywczych jak np. gumy do żucia.

Pamiętaj - zero cukru to może zero kalorii, ale ceną za to może być rak mózgu i szereg innych zaburzeń
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pią 22:07, 10 Lut 2012    Temat postu:

OK...mieszkam w stanach i co tutaj ludzie jedza..bo musza...nie kazdy ma kase na ORGaNIczNE..np mieso..bo mleko i jajka jeszcze maja mozliwa cene...nie kazdy mieszka blisko WHOLE FOODS..

ja nie,jemy co maja na polkach..trudno w mieszkaniu miec uprawe ekologiczna...jedzenie z POLSKI jest marzeniem,ja osobiscie kupuje wszystko z polski..makarony.kapuste kiszona.cukier.sol...niestety nie mieszkam blisko polskiej dzielnicy..

czyli CO?/ a no zostaja sie te molochy z GMO.aspartame.opryskane..poddane xrays...TRZEBA wiedziec ze koncowym efektem tego bedzie oczekiwana przez nwo>>DEPOPULACJA
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna -> Dieta, ruch i odpoczynek Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin