Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna www.glikemia.fora.pl
cukrzyca - cichy zabójca
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Niezbędne składniki zdrowej diety

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna -> Dieta, ruch i odpoczynek
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
fitnes
Gość






PostWysłany: Śro 9:25, 23 Lut 2011    Temat postu: Niezbędne składniki zdrowej diety

Często niewielką uwagę przykładamy do tego, co jemy. Większe znaczenie ma to, by natychmiast zaspokoić głód, niż to, by wraz z pożywieniem dostarczyć naszemu organizmowi wszystkiego tego, czego naprawdę potrzebuje. Tymczasem dieta jest podstawą zarówno naszego zdrowia oraz samopoczucia, jak i wyglądu.

Pomijanie posiłków, lekceważenie tego, by zawierały ważne dla organizmu składniki, może ciągnąć za sobą poważne konsekwencje. Te, które pojawiają się w pierwszej kolejności, to kłopoty z utrzymaniem prawidłowej wagi. Niewłaściwe odżywianie może też być odpowiedzialne za wiele chorób, między innymi za choroby serca, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, anemię, cukrzycę.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zdrowie
Gość






PostWysłany: Śro 9:26, 23 Lut 2011    Temat postu:

Warto też wiedzieć, iż tak popularne dziś diety wykluczające, pozbawiające nas któregoś ze składników odżywczych, są również niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ każdy z nich pełni określoną rolę i dla organizmu jest niezbędny.

Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
fitnes
Gość






PostWysłany: Śro 9:28, 23 Lut 2011    Temat postu:

Białko




Białka, czyli proteiny, powinny stanowić ok. 10 – 14 % dziennej wartości energetycznej racji pokarmowej. Należy dbać, aby znajdujące się w diecie białko pochodziło z różnorodnych źródeł i znalazło się w przynajmniej dwóch posiłkach w ciągu dnia. Białko jest tak ważne, ponieważ to podstawowy budulec naszego organizmu.
Jest odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie organizmu, reguluje proces przemiany materii. Białko zbudowane jest z aminokwasów, czyli chemicznych związków organicznych. Można wyróżnić 20 aminokwasów, z czego 8 to tzw. białka niezbędne lub egzogenne. Jednak owe 8 niezbędnych aminokwasów, w optymalnych dla ludzkiego organizmu proporcjach, znajduje się jedynie w mleku oraz jajkach. Dlatego właśnie pełne pokrycie potrzeb białkowych może zapewnić wyłącznie dieta urozmaicona.

Białko powinno pochodzić nie tylko z mięs czy ryb, ale również z roślin strączkowych. Sposobem na posiłek zapewniającym pełnowartościowe białko jest połączenie jakiegokolwiek zboża z dodatkiem mleka lub roślin strączkowych. Należy pamiętać, że zbyt wysokie spożycie białka prowadzi do większych strat wapnia, natomiast zbyt niskie jego spożycie do niedożywienia.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zdrowie
Gość






PostWysłany: Śro 9:29, 23 Lut 2011    Temat postu:

Węglowodany

Około 50 – 70% dziennej wartości energetycznej racji pokarmowej powinno pochodzić z węglowodanów. Są one najważniejszym źródłem energii dla organizmu, pozwalają mu na zachowanie stałej temperatury.

Węglowodany to związki organiczne składające się z trzech pierwiastków: węgla, wodoru i tlenu. W diecie powinny znaleźć się węglowodany złożone, a więc te pochodzące z warzyw i owoców oraz produktów pełnoziarnistych, natomiast należy unikać węglowodanów prostych, czyli tych, które zawarte są w cukrze czy słodyczach oraz w produktach z białej mąki, jak np. ciasta, makarony, pieczywo.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
WW
Gość






PostWysłany: Śro 9:30, 23 Lut 2011    Temat postu:

Węglowodany złożone są znacznie trudniejsze do strawienia, ich spożywanie zapewnia utrzymanie cukru we krwi na równym poziomie, a pochodząca z nich energia uwalniana jest stopniowo. Ponadto, węglowodany biorą udział w budowie błon komórkowych, wspomagają proces gospodarowania białkami, tłuszczami, witaminami oraz wodą.


Warto pamiętać, że produkty zawierające złożone węglowodany bogate są również w błonnik, który pęczniejąc w żołądku, zmniejsza uczucie głodu, nie wnosząc przy tym kalorii. Jego niedobór może niekorzystnie odbić się na zdrowiu i prowadzić do wielu chorób. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, nasza dieta powinna dostarczać 40g błonnika dziennie.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
fitnes
Gość






PostWysłany: Śro 9:31, 23 Lut 2011    Temat postu:

Tłuszcze

Około 40% naszego dziennego zapotrzebowania na kalorie zapewniają tłuszcze, podczas gdy powinny stanowić od 15 do 30% dziennej wartości energetycznej racji pokarmowej. Chociaż są w naszej diecie niezbędne, koniecznie trzeba zwracać uwagę na ich pochodzenie. Należy spożywać tłuszcze roślinne, przede wszystkim oliwę z oliwek, olej rzepakowy oraz lniany.

Tłuszcze pełnią funkcję energetyczną, z 1 grama wyzwala się 9 kcal. Pozwalają utrzymywać temperaturę ciała, ułatwiają wchłanianie rozpuszczalnych w tłuszczach witamin, jak np. witaminy A, D, E i K. Wpływają dodatnio na pracę mózgu, układu nerwowego, mają też korzystny wpływ na stan włosów, skóry i paznokci.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zdrowie
Gość






PostWysłany: Śro 9:32, 23 Lut 2011    Temat postu:

Witaminy i minerały

Źródłem witamin oraz minerałów przede wszystkim są owoce i warzywa. Organizm ludzki nie jest w stanie sam ich wytworzyć, dlatego musimy dostarczać je wraz z pożywieniem. Dla naszego zdrowia mają niepodważalne znaczenie, ich niedobór odpowiedzialny jest za szereg chorób. Dzienna porcja warzyw i owoców powinna wynosić 500 gramów.

Dodawane do każdego posiłku zapobiegają zakwaszeniu organizmu. Witaminy biorą udział w procesach metabolicznych, a także w procesach utleniania i redukcji, regenerują komórki i naczynia krwionośne. Z kolei minerały mają wpływ na układ krążenia, kości i stawy, pobudzają układ odpornościowy.

Pamiętajmy też, że racjonalne odżywianie się oznacza właściwe rozłożenie posiłków. W ciągu dnia należy spożyć pięć niewielkich porcji, w regularnych odstępach, nigdy nie pomijając śniadania.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Śro 21:32, 18 Kwi 2012    Temat postu: Selen w organizmie człowieka

Selen w organizmie człowieka. Cechy, funkcje, niedobór i nadmiar selenu a zdrowie człowieka.

Selen, w wielu względach podobny do siarki, towarzyszy jej w różnych procesach przemiany materii. Już w komórkach roślinnych najczęściej włączany bywa do cząsteczek zawierających siarkę, np. aminokwasów - metoniny i cysteiny.

U ludzi natomiast, selen jest jednym z najważniejszych sprzymierzeńców układu immunologicznego. Według naukowców uczestniczy on w procesie przechodzenia hormonu tarczycy do jego aktywnej postaci. Ponadto komórki mają zapotrzebowanie na połączenia siarkowo-selenowe nie ze względu na siarkę, a często właśnie ze względu na selen.

Brak lub niedobór selenu objawia się:

- oznakami starzenia się;
- zaburzeniami widzenia;
- otępiałością umysłową;
- podatnością na zakażenia;
- zaburzeniami czynności serca;
- dolegliwościami stawów i mięśni;
- bladością skóry;
- łamliwymi paznokciami.

Produkty spożywcze bogate w selen:

- drożdże piwowarskie;
- produkty pełnoziarniste;
- ryż naturalny;
- grzyby, szparagi, czosnek;
- ser żółty i jaja;
- wątróbka, ryby, skorupiaki.

Wpływ selenu na organizm człowieka, czyli co od niego zależy:

- osłona immunologiczna;
- układ krwionośny;
- prawidłowa czynność serca;
- płodność;
- oddychanie komórkowe;
- zdolność koncentracji i ostrość widzenia;
- proces wzrostu, zdrowienia i regeneracji zdrowotnej.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna -> Dieta, ruch i odpoczynek Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin