Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna www.glikemia.fora.pl
cukrzyca - cichy zabójca
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Białko w naszej diecie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna -> Dieta, ruch i odpoczynek
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
white
Gość






PostWysłany: Śro 9:32, 23 Lut 2011    Temat postu: Białko w naszej diecie

Białko to nieodłączny składnik racjonalnej diety. Jest w organizmie wykorzystywane przede wszystkim w celu budowy i regeneracji tkanek.

Jego obecność związana jest z prawidłową pracą układu odpornościowego, przenoszeniem części witamin i minerałów, syntezą większości enzymów i hormonów, a co za tym idzie regulacją licznych przemian w organizmie.

Wiadomo, że najwyższe potrzeby białkowe występują w niemowląt, kiedy organizm rozwija się ze znaczną szybkością. Następnie w okresie dzieciństwa zmniejszają się o około połowę i stabilizują u osób dorosłych na poziomie ok. 0,8 do 1 g/ kg masy ciała.

Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
front
Gość






PostWysłany: Śro 9:33, 23 Lut 2011    Temat postu:

Nadmiar białek może okazać się szkodliwy

Spożywanie białek w ilościach przekraczających dzienne zapotrzebowanie nie wpływa, ani na szybszą rozbudowę masy mięśniowej, ani na poprawę kondycji. Nadmiar białek jest w organizmie rozkładany do aminokwasów, mniejszych cząsteczek, z których są zbudowane. Te z kolei przekształcane są do cukru (glukozy), który może zostać wykorzystany jako źródło energii. Jeśli w danej chwili nie potrzebujemy dodatkowych porcji energii, nadmiar glukozy jest gromadzony w formie glikogenu.

Ta część glukozy, która nie może zostać przetworzona na glikogen, i nie jest potrzeba do produkcji energii na bieżąco, przekształca się w tłuszcze. Zwiększone spożycie białek, może zatem tak jak w przypadku węglowodanów czy tłuszczów, prowadzić do wzrostu masy ciała. Przemiana białek w tłuszcze zachodzi co prawda zdecydowanie trudniej niż w przypadku nadmiaru pozostałych składników odżywczych, ale również jest możliwa, o czym należy pamiętać.

Dieta wysokobiałkowa to dodatkowe obciążenie dla wątroby i nerek oraz zwiększone ryzyko utraty wapnia z organizmu.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Nie 17:35, 14 Sie 2011    Temat postu:

wybranie takiego sposobu żywienia, który pozwoli zachować siły, zdrowie, urodę i jednocześnie spowoduje prawidłowe i systematyczne gubienie kilogramów, wielu osobom sprawia wielkie trudności.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna -> Dieta, ruch i odpoczynek Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin