Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna www.glikemia.fora.pl
cukrzyca - cichy zabójca
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pij mleko – uchroni Cię ono przed cukrzycą typu 2

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna -> Dieta, ruch i odpoczynek
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pią 10:15, 05 Sie 2011    Temat postu: Pij mleko – uchroni Cię ono przed cukrzycą typu 2

Pij mleko – uchroni Cię ono przed cukrzycą typu 2
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pią 10:16, 05 Sie 2011    Temat postu:

Systematyczne picie mleka może zredukować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 nawet o 60% - tak wynika z badań amerykańskich naukowców. Doktor Dariusz Mozaffarian przekonuje w “The Annals of Internal Medicine”, że po raz pierwszy wykazano w badaniach klinicznych występowanie związku pomiędzy obecnym w produktach mlecznych kwasem palmitynowym trans, a ryzykiem zachorowania na cukrzycę.

Kierujący badaniami profesor Gokhan Hotamisligil wskazuje, iż kwas palmitynowy odmiany trans wykazuje silny efekt ochronny, silniejszy w przypadku zachorowania na cukrzycę niż inne substancje ale dodaje, iż niezbędne są dalsze badania, aby udowodnić mechanizm działania kwasu palmitynowego odmiany trans.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
3700
Gość






PostWysłany: Pią 10:16, 05 Sie 2011    Temat postu:

Naukowcy przebadali 3700 osób w ciągu 20 lat. Analizowali poziomy kwasów tłuszczowych, poziomy glikemii i insuliny. Doszli do wniosku, iż wyższe poziomy kwasów palmitynowych odmiany trans korelują z wyższymi poziomami ochronnej frakcji cholesterolu i niższymi poziomami insuliny. U osób o najwyższych poziomach kwasów palmitynowych postaci trans ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 zmniejszyło się nawet o 60 % - do takich wniosków doszli naukowcy prowadzący powyższe badanie.

Inne badania przekonują, iż korzyści dla zdrowia wynikające ze spożywania mleka przewyższają wszelkie możliwe zagrożenia wynikające ze spożycia mleka i jego przetworów, aczkolwiek temat ten wciąż budzi cały szereg kontrowersji i niewątpliwie wymaga dalszych badań oraz przekonujących wyników.
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna -> Dieta, ruch i odpoczynek Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin