Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna www.glikemia.fora.pl
cukrzyca - cichy zabójca
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dieta w cukrzycy-obliczanie zawartości jedzenia

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna -> Dieta, ruch i odpoczynek
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
słodziutka
Gość






PostWysłany: Śro 17:14, 19 Sty 2011    Temat postu: Dieta w cukrzycy-obliczanie zawartości jedzenia

Liczenie zawartości węglowodanów, białek i tłuszczów w
pokarmach stwarza dużo problemów. Czy więcej wymienników ma banan czy bułka?
Piszcie jak sobie z tym radzicie w codziennym życiu?
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
beata
Gość






PostWysłany: Śro 17:16, 19 Sty 2011    Temat postu:

WITAM mam własnie taki mały problem z wyliczaniem WBT CZY KTOS MÓGŁBY MI TROSZKE POMÓC BYŁAM NA PIERWSZYM SZKOLENIU Z POMPY I WYLICZANIU ALE JESZCZE NIE ZABARDZO MOGE TO POJAC PROSZE O POMOC , A MAM KILKA ZADAN DO ROZWIAZANIA )))_((((NP. KRUPNIK 1PORCJA-TALEZ /LYŻKA WAZOWA WYLICZYC CO JEST STOSOWNE DO SPORZADZENIA PRODUKTUNP. KASZA, W g, marchew w g, czy ziemniaki w g, obliczyc całośc i podzielic na porcje



Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Słodziutka
Gość






PostWysłany: Śro 17:24, 19 Sty 2011    Temat postu:

Na wyliczanie takich złożonych pokarmow istnieją 2 sposoby. Możesz skorzystać z gotowych tabel i programów.Np wg programu Diabetics 250 g krupniku na kaszy gryczanej to 2 WW i 0,5 WBT. Oczywiście to jest tylko taki hipotetyczny krupnik- uśredniony.

Możesz też bawić się, co jest oczywiście bardziej pracochłonne, ale zarazem bardziej efektywne, w obliczanie zawartości Twojego krupniku w trakcie gotowania. Np. dodajesz 4 ziemniaki po 50 g czyli 4 WW, 2 marchewki- załóżmy 200 g -1,5 WW, kaszę powiedzmy 100 g (przed ugotowaniem) około 7 WW, mięso np: kurczak- nóżki 300 g -około 6 WBT, ewnetualnie śmietana 100 g - 6 WBT, 1 WW.

Czyli cały krupnik będzie miał 13,5 WW oraz 12 WBT. Ale jeżeli mięso stosujesz tylko na wywar to myślę, że zamiast 6 WW trzeba liczyć około 2 WBT. Cały krupnik ma wtedy 13,5 WW a 8 WBT. Dzielisz to na porcje na 6 porcji czyli 1 porcja to około 2,2-2,3 WW oraz 1,3 WBT Z zupą jest trudno bo część masy to woda- którą można wygotować ale praktyka czyni mistrza.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
strzykawka
Administrator



Dołączył: 22 Sty 2011
Posty: 27
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 15:22, 22 Sty 2011    Temat postu:

Odpowiednia dieta (produkty o niskim indeksie glikemicznym, złożone węglowodany, zmniejszona ilość tłuszczów nasyconych, więcej rozpuszczalnego błonnika) zmniejsza hiperglikemie poposiłkowe i pozwala zapobiegać powikłaniom.

W cukrzycy typu 1 ograniczenia dietetyczne nie są tak istotne. Poza koniecznością dopasowania dawek insuliny do spożywanych pokarmów (lub odwrotnie) zaleca się unikanie produktów o bardzo wysokim indeksie glikemicznym i produktów mogących przyspieszać rozwój powikłań (jak miażdżyca).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gość







PostWysłany: Pon 16:01, 14 Lis 2011    Temat postu:

Rewidujcie krewnych na spotkaniach rodzinnych, którzy znoszą tonami czekoladki
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sweetes
Gość






PostWysłany: Czw 10:13, 08 Lis 2012    Temat postu:

Czy u was też jest tak, że poranny cukier zależy od tego co zjecie na kolację?
O której godzinie zazwyczaj jecie ostatni posiłek przed snem?

Mam problemy z porannym cukrem i zastanawiam się dlaczego…
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna -> Dieta, ruch i odpoczynek Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin