Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna www.glikemia.fora.pl
cukrzyca - cichy zabójca
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

PŁATKI OWSIANE

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna -> Dieta, ruch i odpoczynek
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Diabetyk.pl
Gość






PostWysłany: Czw 8:25, 01 Lis 2012    Temat postu: PŁATKI OWSIANE

PŁATKI OWSIANE

Można nazwać je dietetyczną gwiazdą wśród produktów zbożowych. Są one polecane wszystkim, ale szczególnie osobom z cukrzycą, również tym, które się odchudzają.
Kaloryczność płatków owsianych, podobnie jak wszystkich produktów zbożowych jest stosunkowo duża, ale dzięki dużej zawartości błonnika (7 g w 100 g) zjedzenie ich zaspokaja uczucie głodu na długi czas. Za cenę 110 kcal z 2 łyżek płatków plus 60 kcal ze 150 ml chudego mleka, czyli w sumie 170 kcal zyskujemy bogactwo składników odżywczych i sytość do następnego posiłku. Tajną bronią płatków owsianych przed nadwagą jest to, że błonnik zwiększa objętość dania, ale nie zwiększa jego kaloryczności. Błonnik nie jest bowiem trawiony i nie dostarcza kalorii.



Błonnik zawarty jest w wielu produktach, ale ten w płatkach owsianych to „błonnik rozpuszczalny” posiadający „magiczną” moc obniżania stężenia cholesterolu we krwi. A obniżenie stężenia cholesterolu we krwi o 1%, zmniejsza ryzyko rozwoju choroby wieńcowej o 2%. Błonnik ten chroni także przed szybkim wzrostem glukozy we krwi po posiłku. Należy jednak pamiętać, aby węglowodany zawarte w płatkach owsianych wliczać do zaleconej, przez lekarza lub dietetyka, ilości węglowodanów do spożycia w ciągu dnia.

2 łyżki (30 g) płatków owsianych zawiera 19 g węglowodanów przyswajalnych, czyli 2 wymienniki węglowodanowe (WW).
Płatki owsiane dostarczają również sporo białka roślinnego (zawierają go 12%), które stanowi doskonałą kompozycję z białkiem mleka lub jogurtu.
Powrót do góry
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Diabetyk.pl
Gość






PostWysłany: Czw 8:26, 01 Lis 2012    Temat postu:

PŁATKI OWSIANE | 2


Płatki owsiane, jak na produkty zbożowe, zawierają stosunkowo dużo tłuszczu – 7%. Ale jest to bardzo cenny tłuszcz pod względem żywieniowym. Tłuszcz ten jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi sam wytworzyć i muszą one być dostarczane z pożywieniem Kwasy te są potrzebne do zachowania zdrowia przez całe życie człowieka. Płatki są bogate w ten sam kwas tłuszczowy jednonienasycony – oleinowy, który w dużej ilości znajduje się w oliwie z oliwek.



Płatki owsiane to skarbnica wszystkich witamin z grupy B. Można je nazwać w przenośni naturalną „witaminą B kompleks”. Szczególnie dużo zawierają witaminy B1 (0,46 mg w 100 g), sporo witamin B2 (0,15 mg w 100 g), B6 (0,15 mg w 100 g), niacyny (0,87 mg w 100 g). Szczególnie cenna jest duża zawartość witaminy E w płatkach owsianych (1,8 mg w 100 g), która jest silnym przeciwutleniaczem. Płatki owsiane dzięki zawartemu w nich „koktajlowi witaminowemu” korzystnie działają na pracę serca, układu nerwowego, na lepsze wykorzystanie przez organizm składników pożywienia, w tym również węglowodanów. Są także sprzymierzeńcem naszej urody – pomagają utrzymać piękną, zdrową cerę, jędrną skórę, gęste włosy. Dlatego renomowane salony kosmetyczne zalecają dla urody uwzględnianie w diecie każdego dnia płatków owsianych.
Duża zawartość potasu w płatkach owsianych sprawia, że wzmacniają one serce i są bardzo korzystne dla osób z nadciśnieniem. Płatki owsiane to także bogactwo cynku, miedzi, manganu, zawierają także sporo żelaza.

Dla osób z cukrzycą najbardziej wskazane są płatki owsiane krótko gotowane lub tylko zalane gorącym mlekiem. Płatki długo gotowane bardziej podnoszą poziom cukru we krwi.

mgr Aleksandra Cichocka
Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych
z Poradnią Chorób Metabolicznych, Instytut Żywności i Żywienia
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.glikemia.fora.pl Strona Główna -> Dieta, ruch i odpoczynek Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin